Postzegel Vereniging

De Kanaalstreek

 

Op veler verzoek HIER de link naar de nieuwsuitzending op RTV EEN

over onze zeer succesvolle ruilbeurs van 4 november 2017.

U kunt ook onderstaande link naar uw browser kopiëren:

https://rtveen.nl/2017/11/05/postzegelclub-kanaalstreek-springlevend-video/

 

 

 

 

 

 

Postzegelclub “De Kanaalstreek” springlevend (Video)

STADSKANAAL – Postzegelvereniging De Kanaalstreek is springlevend. Dat bleek afgelopen zaterdag 4 november tijdens de jaarlijkse ruil- en verzamelbeurs van de club. Veel bezoekers namen een kijkje in zaal “De Rank” naast de Oosterkadekerk. Volgens de vereniging is de beurs in Stadskanaal het grootste postzegelevenement van Noordoost Nederland.
 
In het verleden werd de beurs gehouden in zaal “De Eendracht” naast de Poststraatkerk in Stadskanaal, waar de club ook haar bijeenkomsten heeft. Vorig jaar was de beurs voor het eerst in De Rank. Voorzitter Hans Kraaibeek is bijzonder tevreden over de nieuwe locatie: “De zaal is wat ruimer en daardoor kunnen er nog meer standhouders en handelaren deelnemen aan de beurs. Ook is er meer licht, waardoor de soms bijzonder fraaie kunstwerkjes op papier beter tot hun recht komen.”

De club heeft er tijdens de beurs vijf nieuwe leden bijgekregen en de teller staat daarmee op 185 leden. Volgens vice-voorzitter Ruud Onstwedder zijn ze nu op een na de grootste postzegelvereniging in Noord.

Videoreportage: Boelo Lutgert.

 

KLIK HIER VOOR DE VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTZEGELS VERZAMELEN IS NIET STOFFIG.

 

 

STADSKANAAL 25 februari 2015 – Nederland telt steeds minder postzegelverzamelaars. Ook kampt de hobby met een stoffig imago. In de Kanaalstreek daarentegen blijft het aantal leden maar stijgen.

door Paul Abrahams

De postzegelvereniging De Kanaalstreek viert in mei haar veertigste verjaardag. De mijlpaal wordt gevierd met onder meer een jubileumbeurs en met een feestavond in Zaal Eendracht, de thuishaven van de vereniging. De postzegelvereniging De Kanaalstreek is opgericht op 23 mei 1975 door uitbater Roelf van der Wal van Hotel Dopper in Stadskanaal.

“Het aantal leden is de laatste tijd spectaculair gestegen”, vertelt vice-voorzitter, veilingmeester en woordvoerder Ruud Onstwedder die vanaf het begin lid is van de vereniging. “Het zilveren jubileum werd destijds gevierd met iets meer dan tachtig leden. Een paar jaar geleden was dat nog honderd en inmiddels staan er 170 namen op de ledenlijst. Onze leden komen uit de wijde regio. Van Vlagtwedde tot Gieten en van Pekela tot Emmen. En ze worden lid omdat het zo’n gezellige vereniging is, niet omdat wij de laagste contributie van het land hebben!”

Ruud Onstwedder is al vanaf zijn zevende in de ban van het verzamelen. “Ik ben begonnen met het verzamelen van lucifer merken”, blikt de 69-jarige inwoner van Stadskanaal terug. “Ze vonden het thuis eerlijk gezegd maar niets, maar om de verzameling uit te breiden correspondeerde ik over de hele wereld. Ik kreeg vaak brieven terug met prachtige postzegels. Zo ben ik ook postzegels gaan verzamelen.

Verder ben ik erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de post. De weg die door een ansichtkaart of een brief(kaart) wordt afgelegd, voordat ze uiteindelijk door de postbode wordt bezorgd. Het is telkens een fantastisch verhaal. Wist je dat vroeger in elk dorp of in elke grote wijk een (hulp)postkantoor was gevestigd met een eigen stempel? Prachtig om dat allemaal uit te zoeken. Pure nostalgie. Veel leuker dan ‘s avonds doelloos voor de televisie te zappen.”

De bijeenkomsten op elke derde dinsdag van de maand in De Eendracht worden zo druk bezocht, dat regelmatig extra tafels en stoelen moeten worden bijgeplaatst. “Een ‘avondje postzegelen’ bij ons is altijd heel erg gezellig”, benadrukt Onstwedder. “Soms moeten we leden aan het einde van de avond zelfs ‘wegsturen’, anders gaan ze maar niet naar huis. En het verzamelen van postzegels is ook een hele goede manier om tot rust te komen in deze tijd vol stress. Ik zeg altijd: ontspannen in de filatelie is veel beter dan medicijnen slikken.”

Op 21 maart vindt van 9.30 tot 15.30 uur een ingelaste beurs plaats in Zaal Eendracht. Belangstellenden krijgen dan de gelegenheid om eens kennis te maken met de (leden van de) postzegelvereniging De Kanaalstreek. “Ter gelegenheid van het jubileum hebben we een leuke aanbieding”, promoot Onstwedder zijn vereniging. “Nieuwe leden betalen onder meer tot 1 januari 2016 geen contributie en ze krijgen ook nog eens als welkomstgeschenk een fraai uitgevoerde jubileum envelop met een persoonlijke postzegel mee naar huis. Wie verhinderd is om langs te komen, kan altijd contact opnemen met onze secretaris Henri Apperlo, 0599-616693.”

Trouwe leden

Vorige week werden zeven trouwe leden van de postzegelvereniging De Kanaalstreek gehuldigd. Nico Wiersma, Hans Kraaibeek en Egbert Jans werden een kwart eeuw geleden als lid ingeschreven. Ruud Onstwedder, Gerard Heutinck, Jaap Goosen en Theo van der Veen zijn leden van het eerste uur.

Artikel geplaatst door Paul Abrahams in De Kanaalstreek op 25-02-15 13:09.